Aktuellt

2 augusti 2017

Trans- och Tjejjouren i Malmö deltar i Malmöpride

 

Pride är gemenskap och fest – men även kamp. Rörelsen har sina rötter i motståndet mot den strukturella och lagstadgade homo- och transfobin. Under Malmöpride vill Trans- och Tjejjouren i Malmö erbjuda ett tryggt rum för gemenskap och för att tillsammans samla kraft.

 

28 juni 1969, New York. Polis intar gayklubben Stonewall Inn, vilket blir starten på ett sex dagar långt upplopp, och blir den händelse som sedan kommer att resultera i Prideparader världen över. Anledningen till att polisen stormar klubben och griper både anställda och besökare? Homosexuellt beteende är olagligt, och så även crossdressing. Dessutom saknar baren serveringstillstånd eftersom dessa inte utfärdas till barer som serverar hbtqia-personer.

 

När polisen stormar Stonewall Inn gör besökarna på lokalen motstånd. Polisväsendet har auktoritet att gripa personer som bär färre än tre klädesplagg som normativt stämmer överens med deras juridiska kön. Flera vägrar att uppvisa legitimation och vägrar klä av sig inför polisen för att låta dem kontrollera om deras kroppar stämmer överens med klädsel och juridiskt kön. Polisen tar till våld och deras brutala behandling får folkmassan som samlats kring lokalen att svara med att kasta flaskor och annat på polisen. Under de sex dagar som upploppet pågår engagerar sig tusental personer i kampen. Personer som inte längre kan svara med tystnad och passivitet på det utbredda och strukturella förtrycket mot hbtqia-personer.

 

Ett år efter upploppet tar en grupp aktivister initiativ till en marsch genom New York för att uppmärksamma händelsen. Samma år marscherar demonstranter i Chicago, Los Angeles och San Fransisco av samma anledning, och för att synliggöra hbtqia-personer samt göra motstånd mot det fortsatta förtrycket.

 

Snart 50 år senare anordnas Prideparader världen över. Hur stor risk det innebär att leva som öppen hbtqia-person må variera länder emellan, men gemensamt är att det inte någonstans är helt riskfritt. Med tanke på att det i delar av världen är helt otänkbart att öppet visa sin kärlek eller att fritt uttrycka sin könsidentitet, anklagas en ibland för att vara otacksam eller överdramatisk när en påpekar att Sverige inte är ett land där det är riskfritt att leva som öppen hbtqia-person. De anklagelserna kommer från personer som aldrig tvingats reflektera över om de kan gå hand i hand med sin partner, som aldrig tvingats dölja en stor del av sitt liv på grund av rädsla för hur kollegor eller familj skulle reagera, som aldrig tvingats reflektera över vad som skulle ske om de uttryckte sin könsidentitet så som de innerst inne vill. Personer som med andra ord inte har den blekaste aning om vad det innebär att leva som öppen hbtqia-person i Sverige idag.

 

4 augusti 2017 inleds årets Pridefestival i Malmö och Trans- och Tjejjouren i Malmö kommer finnas på plats på Pridehouse, Scandic Triangeln. Vi vill erbjuda ett tryggt rum fritt från homofobi och transfobi. Vi vet att det är många som inte kan leva öppet med sin sexuella läggning eller med sin könsidentitet, och vi vet hur viktigt det är att åtminstone ibland få möjligheten att befinna sig på en plats där en inte ses som avvikande – tvärtom, där en tillhör normen. En plats där en möter personer som har liknande erfarenheter. En plats där vi kan finna gemenskap i de orättvisor vi dagligen utsätts för, uttrycka tacksamhet över de människor som kämpat för att vi ska få de rättigheter vi ändå har, och samla energi till att fortsätta strida för ett rättvist samhälle.

 

Här hittar du eventet och mer information.

 

 

 

 

 

19 juni 2017

Chatten har öppet hela sommaren!

 

 

Hela sommaren kan du chatta med oss helt anonymt varje torsdag och söndag kl 19-21. Som vanligt har vi ingen anmälningsplikt och du kan prata om precis vad som helst!

 

 

3 april 2017

Vi byter bankkonto

Från och med april byter vi bank och har därmed ett nytt kontonummer! Vi är otroligt tacksamma för alla ekonomiska bidrag vi får, och hoppas att ni som tidigare stöttat oss ekonomiskt vill fortsätta göra det till bankgiro 5174-0348.
STORT TACK!

 

 

 

7 december 2016

Vi vill träffa er!

Syftet med Trans- och Tjejjouren är att stötta och stärka tjejer och transpersoner. Därför vill vi under våren 2017 besöka Malmös högstadie- och gymnasieskolor för att berätta att vi finns och prata om vad vi gör.

Vi håller just nu på att utforma workshops i ämnen som normkritik, härskar- och främjartekniker, feminism, sexualitet och identitet. Efter årsskiftet kan ni boka en workshop med oss, och det är helt gratis!

 

Jobbar du på en skola i Malmö har du förhoppningsvis redan fått ett mail från oss om att vi vill komma och besöka er! Jobbar du inom någon annan verksamhet där du möter unga personer? Kanske en fritidsgård, en ungdomsmottagning eller en mötesplats? Vi blir väldigt väldigt glada om du kontaktar oss, vi kommer mer än gärna och lämnar material, pratar om vår verksamhet eller håller en workshop.

Är du elev på en skola som inte ännu bjudit in oss, eller hänger du kanske på en fritidsgård där vårt material inte finns? Maila oss på boka@tjim.se eller skriv till oss på facebook så kontaktar vi din skola eller fritidsgård!

 

 

 

8 november 2016

FEST

Trans- och Tjejjouren i Malmö bjuder in till en releasefest på Inkonst i Malmö onsdag den 9 november för att fira vårt namnbyte samt peppa till fortsatt kamp! Det blir musik, poesi, dans, veganska tilltugg, mingel och mycket mer. Eventet är öppet för alla, alkoholfritt och helt gratis! Lokalen är tillgänglig utan trappor eller höga trösklar, för mer info: http://inkonst.com/scener-teknik/
Vi vill att festen ska bli en trygg plats, en plats där vi alla kan slappna av och ha roligt! Vi från Trans- och Tjejjouren kommer att finnas på plats, och det kommer vara tydligt vilka vi är för att ni lätt ska kunna hitta oss. Till oss kan ni ställa frågor eller be om hjälp – vi finns där för er!

Vi har även hyrt in säkerhetspersonal som kommer ha överblick över festen, ifall något oförutsett skulle hända. Dessa har däremot inte i uppgift att kolla legitimation eller liknande, eftersom festen är öppen för alla.

Varför byter vi namn?
Vi har under flera år arbetat för att bli en mer inkluderande jour. Med vårt namnbyte hoppas vi kunna nå ut bättre till alla delar av vår målgrupp – och tydliggöra att vår jour erbjuder stöd till alla tjejer och alla transpersoner. Vi hoppas även att namnbytet fungerar som ett uppmärksammande av det inkluderingsarbete som vi kontinuerligt bedriver, och att det påverkar andra jourer och verksamheter i samma riktning.
Läs mer om festen och vem som uppträder under kvällen på vårt Facebook-event